Zheng Gu Tui Na er et komplett helbredelsessystem for diagnostisering og behandling av akutte og kroniske smerter, muskel-skjelettskader, samt for interne lidelser. 

Teknikkene stammer fra røttene til kinesisk medisin, og er en del av kinesisk medisinsk behandling. Man kan si det kombinerer elementer fra klassisk massasje, akupressur, stretching og kroppsmanipulasjonsteknikker.

En fullstendig tuina behandling deles inn i sekvensene:

  • Ryggbehandlng
  • Underekstremitet (legg, og bein)
  • Overekstremitet (armer, skuldre, nakke, evt hode , kjeve / ansikt)

Sammen utgjør dette en integrert helhet, og resultatene, uavhengig plage,blir som regel bedre når man går gjennom alle sekvensene. Ryggsekvensen er bindeleddet mellom over- og underkroppen, og holder det hele sammen.

Denne massasjeformen består av flere ulike håndteknikker. Noen bevegelser strekker seg over større
strukturer, mens andre fokuserer på lokale områder. 

Når vi arbeider med tuina, akupunktur, urtemedisin, qi gong og tai chi, som alle er retninger innenfor tradisjonell kinesisk medisin, ønsker og snakker vi ofte om å frigjøre eller styrke energiene (chi ) i kroppen for feks å lindre ubehag. Kroppen ses på som et nettverk energilinjer med forgreninger, og ved sykdom eller skader, er deler av energibanene blokkert, svekket eller overstimulert. Linjene har ikke anatomisk struktur, og kanskje kan man si de er litt som blodårene  som frakter oksygen rundt i kroppen.

Hvordan jobber og tenker vi :

Smerter eller stivhet i f eks et håndledd kan skyldes dysfunksjon eller feilstilling i skulder eller nakke. Noen ganger kan til og med ubehag i en arm være et resultat fra problemer i hofte, kne eller ankel. Det er derfor at behandling kun mot det vonde området ikke blir nok, og vil ikke nødvendigvis føre til varig bedring. Som vingene til en fugl, vil armene til et menneske begynne helt inne ved skulderbladene og ryggsøylen. Behandlingen bør altså starte i nakke og øvre rygg-området for slike plager.

Bredt bør man også tenke når man behandler plager i underekstremitetene. I et anatomisk atlas ser man muskelforbindelsene mellom ryggrad og lår. Da kan man kanskje forstå hvorfor en del tuinateknikker går gjennom rygg, bekken og lår. Man behandler fra fra rot til tupp.  I et bein kan hofta være roten, kneet i midten og ankelen tuppen. Behandling i underekstremitetene bør derfor som regel starte med ryggbehandling som følges opp med teknikker som frigjør og løser opp i hofta og videre nedover i beinet.

Hvordan oppleves Tuina behandlingen, og hvor mange behandlinger trenger du?

Før behandlingen vil du bli forklart hensikten, og hvordan det virker. Spørsmål knyttet til din helse og sykdom tas opp. Etter første behandling kan det føles litt sårt og ømt på noen områder og punkter. Dette går ofte fort over. Mange opplever behandlingen kraftig, men ikke vond. Mange blir avslappet og får en dyp følelse av harmoni.

Når det gjelder hyppighet på behandling vil dette hovedsakelig variere i forhold til alvorlighetsgrad og varighet av tilstand, i tillegg til dine egne ressurser for selvhelbredelse.

Terapeutens kvaliteter som å være tilstede spiller helt klart inn for et godt resultat.

For akutte tilstander kan det være lurt med 2-3 behandlinger relativt raskt for å fjerne smerte og få bedre bevegelse.

Dersom fokuset ditt er å opprettholde helse, anbefaler jeg behandling  kan hver tredje uke eller en gang pr mnd. Behandlingen utføres på benk og evt. i stol. Du er fullt påkledd, og helst i behagelige klær som joggebukse, jeans, og t-skjorte/ collage genser. Dette er ikke en oljemassasje. Massasjen passer for alle, også for barn og gamle.

Varigheten på en full behandling er ca 45-60min.