I virkeligheten har akupunktur et langt bredere behandlingfelt enn sin smertestillende effekt mange erfarer. Kliniske studier viser at akupunktur kan hjelpe for bla luftveisplager, allergi, fordøyelsesplager, stress og søvnproblemer. Behandlingen er ikke smertefull, men man kjenner et stikk. Svakt prikkende eller nummen fornemmelse der nålene sitter er tegn på at de er riktig plassert. Mange blir avslappet og i harmoni etter en behandling.

Men hva er akupunktur?

Akupunktur er en del av tradisjonell Kinesisk medisin som har blitt praktisert i over 2000 år. I vesten ble akupunktur populært på syttitallet, og er nå kanskje den mest anvendte komplementær- medisinske (alternative) behandlingsformen i Norge. Hjernen reagerer når syltynne sterile metall-nåler føres gjennom huden på kroppen. Signalstoffer og annet som sendes ut vil forhåpentligvis kunne føre til raskere lindring og bekjempelse av symptomer.

Som i mange andre terapiformer, er samtale om sykehistorie og livssituasjon naturlig for å sette diagnose og planlegge behandling. Pulstyding på håndleddet og observering av tungens form er også to verktøy for å vurdere dette.

Det er vanskelig å forutsi antall behandlinger. Folk reagerer forskjellig. For kroniske tilstander som har vart mer enn tre måneder vil antakeligvis seks til ti behandlinger være nødvendig. Man starter gjerne med to ukentlige behandlinger for så gå over til ukentlig. Effekten av akupunktur skal for de fleste komme øyeblikkelig med en varighet på noen timer til 2-3 dager. Man regner så med at symptombildet gradvis vil avta.

Mange er litt nervøse over tanken på å bli stukket med nåler. Det er viktig å huske at nålene altså er tynne. De settes inn under huden forsiktig, men raskt, og da gjør det ikke spesielt vondt. Skulle det likevel være litt ubehag i mer enn noen sekunder etter at nålen er satt inn, vil den bli tatt ut eller justert til den føles komfortabel. Vanligvis brukes seks til tolv sterile engangs nåler for hver behandling. Akupunktur har svært få bivirkninger og er en trygg behandlingsform.