Vestlig vitenskap forstår enda ikke fullt ut akupunktur, men man antar virkningen av akupunktur er langt mer enn den smertestillende effekt mange erfarer. Kliniske studier viser  akupunktur kan hjelpe for bla luftveisplager, allergi, fordøyelsesplager, stress og søvnproblemer. Behandlingen er ikke smertefull, men man kjenner et stikk. Svakt prikkende eller nummen fornemmelse der nålene sitter er tegn på at de er riktig plassert. Mange blir avslappet og i harmoni i løpet av en behandling.

Men hva er akupunktur?

En akupunktør innsetter tynne tynne sterile engangs metallnåler gjennom huden til spesielle punkter for å stimulere nerver, muskler og bindevev for å øke blodsirkulasjonen. Dette trigger kroppens naturlige smerteresptorer. Behandlingen er en del av tradisjonell Kinesisk medisin som har blitt praktisert i over 2000 år. Nålene settes oftest på armene eller leggene, eller nær til der det er vondt. Punkter på hodet eller i ansiktet blir også gjerne brukt. Økt utskillelse av kroppens signalstoffer antas å føre til raskere lindring og bekjempelse av symptomer.

Det er vanskelig å forutsi antall behandlinger. Folk reagerer forskjellig. For kroniske tilstander som har vart mer enn tre måneder vil antakeligvis seks til ti behandlinger være nødvendig, noen ganger flere. Får man til korte intervaller mellom behandlingene, pleier dette å være lurt. Andre ganger kan man starte med to ukentlige behandlinger for så gå over til ukentlig, og annenhver uke. Effekten av akupunktur skal for de fleste komme øyeblikkelig med varighet på noen timer til dager. Man regner så med at symptombildet gradvis vil avta.

Mange er litt nervøse over tanken på å bli stukket med nåler. Det er viktig å huske at nålene er tynne. De settes inn under huden forsiktig, men raskt, og da gjør det ikke spesielt vondt. Skulle det likevel være litt ubehag i mer enn noen sekunder etter at nålen er satt inn, vil den bli tatt ut eller justert til den føles komfortabel. Vanligvis brukes seks til tolv sterile engangs nåler for hver behandling. Akupunktur har svært få bivirkninger og er en trygg behandlingsform.